Kawy w naszej kawiarni ? ?

Data publikacji: 15 lipca 2019
Kawy w naszej kawiarni ? ?

Nasze dwie mieszanki kaw, dzięki którym powstają pyszne kawy z naszego ekspresu.

Caffe Don Cortez White Blend – Biała mieszanka zawiera siedem wysoce wyselekcjonowanych odmian kawy Arabica. W aromatycznym,
kwiatowym aromacie są ślady jaśminu i płatków róż, a smak jest pełny,
z wyraźnymi słodkimi nutami. Ma długi, delikatny posmak. Ziarna kawy Arabica mają niską zawartość kofeiny,
więc można ją wygodnie zjeść kilka razy dziennie.
oraz

Kawa ziarnista Carraro Dolci Arabica to mieszanka składająca się z 8 starannie wyselekcjonowanych, najwyższej jakości odmian Arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki i Indii. Kawa ma pachnący, kwiatowy aromat z nutą jaśminu i płatków róży.  Pełny smak ma silne słodkie akcenty, ledwo wyczuwalną kwasowość i delikatny, utrzymujący się posmak.  Idealna popołudniowa kawa, stworzona zwłaszcza z myślą o kobietach i wszystkich, którzy w filiżance espresso cenią subtelność.

Oprócz tych dwóch kaw w naszej ofercie posiadamy kawę „single origin“
Pierwsza z nich – Honduras Parainema
Jest to kawa z regionu Las Flores, Santa Barbara, z farmy Los Yoyos.
Charakteryzuje się notą sensoryczną czerwonej porzeczki/orzeszków. Odmiana botaniczna to parainema,
Podlega obróbce mokrej.

Druga to Etiopa Mesina Guji.

Ta kawa pochodzi z regionu Oromia, z farmy Mesina,
Notą sensoryczną jest czarna herbata, cytryna, melasa.
Podlega obróbce mytej.

 
 
Czym „single” różnią się od mieszanek?
Kawa speciality Mieszanki
Ziarna pochodzą z jednego konkretnego miejsca (kraju lub regionu) Ziarna pochodzą z różnych regionów
Unikalny smak, którego nie można pomylić z ziarnami pochodzącymi z innego regionu Smak jednej mieszanki nie zmienia się znacząco w czasie, mniejszy wpływ różnych warunków naturalnych w regionie
Najlepiej smakuje bez mleka Dobre dla pijących kawę czarną oraz z mlekiem
Zazwyczaj lekko lub średnio palona, aby zachować naturalny aromat Różne poziomy palenia, zazwyczaj średnio lub ciemno palone
Zazwyczaj wykorzystywane do przygotowania espresso lub innych metod parzenia: Pour-over, Syphon i Chemex. Bardziej odpowiednie do przygotowywania w ekspresie. Rzadziej – inne metody przygotowania